Dentsu Aegis Network Polska z globalnym programem wspierania młodych ludzi

Opublikowano:

W marcu br. w ramach Dni Przedsiębiorczości rusza polska odsłona globalnego programu „The Code”, mającego na celu inspirowanie młodzieży na ich przyszłej drodze zawodowej. Polska jest trzecim krajem w strukturach Dentsu Aegis Network, w którym odbywa się taka inicjatywa.

The CODE (Creativity, Opportunities, Diversity, Empowerment) jest autorskim programem edukacyjnym Dentsu Aegis Network koncentrującym się wokół wsparcia młodych ludzi na ich drodze do przyszłej kariery zawodowej. Pomysłodawcą i pionierem jest Wielka Brytania, w której akcja odniosła sukces już dwukrotnie. W marcu br. z akcją rusza również Bułgaria, oraz polski oddział firmy we współpracy z Fundacją Młodzieżowej Przedsiębiorczości. W ramach tegorocznego Dnia Przedsiębiorczości w ciągu trzech dni digitalową rzeczywistość ma szansę poznać 46 uczniów z 5 różnych szkół, za nabór których odpowiedzialna jest Fundacja:

To już szesnasta edycja Dnia Przedsiębiorczości, w którym co roku bierze udział około trzydziestu tysięcy uczniów, a także wolontariuszy z firm i instytucji w całej Polsce. Dla uczniów jest to niepowtarzalna okazja, aby na jeden dzień wcielić się w rolę pracownika w wymarzonym przez siebie zawodzie. Z kolei wolontariusze zyskują szansę rozwoju umiejętności interpersonalnych i wpływu na przyszłość młodych ludzi.

Andrzej Pierchała, koordynator programu z ramienia Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości

Program The Code ma na celu wsparcie młodych ludzi w podejmowaniu trafnych decyzji dotyczących planowania ich dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej. Praktyka ta pozwolić ma na zapoznanie się ze stanowiskiem, na którym uczniowie chcieliby pracować w przyszłości.

Wiele lat temu, na początku drogi zawodowej poszukiwałem inspiracji i swojego miejsca na rynku pracy. The CODE - globalny program Dentsu Aegis Network, który w tym roku startuje również w Polsce, pozwala młodym ludziom wkraczającym w dorosłość odnaleźć się w nowej dla nich sytuacji oraz poznać swoje mocne strony. Osobiście wierzę, że możemy ich inspirować, wzmacniać i wyposażać w umiejętności niezbędne do współtworzenia gospodarki cyfrowej. Już w marcu w naszym biurze startują Dni Przedsiębiorczości, w ramach których pokażemy młodzieży, na czym polega praca w branży reklamowej. CODE to fantastyczny koncept dający realny wpływ na kształtowanie rzeczywistości wokół nas. Może w nim uczestniczyć każdy pracownik. Sam osobiście dołączam do tej inicjatywy w roli wolontariusza.

Sławomir Stępniewski, CEO Dentsu Aegis Network Polska

Podczas jednodniowej wizyty, każdy z uczniów dostaje swojego opiekuna-wolontariusza, któremu towarzyszyć będzie przez dwie godziny jego codziennej pracy. Uczeń ma szansę uczestniczyć w spotkaniu, stworzyć media plan czy przyjrzeć się procesowi powstawania strategii dla klienta. Zadaniem wieńczącym dzień jest wykorzystanie wcześniej nabytych umiejętności. Wolontariusze przeprowadzają grupę uczniów przez pracę na realnym briefie klienckim. W ramach burzy mózgów uczniowie wymyślają różne aktywności klienta. W ramach wizyty licealiści zwiedzają biuro, spotykają się z przedstawicielem zarządu oraz odwiedzają Dentsu Maker Lab.

Celem programu The Code jest danie młodym ludziom szansy zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie, pozyskanie informacji o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu oraz zapoznanie się z organizacją i zarządzaniem firmą.

Martyna Adamska
PR Coordinator Dentsu Aegis Network Polska